Συμβουλές διαμόρφωσης του περιβάλλοντος ύπνου

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται ο ύπνος του παιδιού διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο όσον αφορά στην ποιότητα του παρεχόμενου στο παιδί ύπνου. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να μεριμνούμε ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που καθιστούν το περιβάλλον οικείο και ασφαλές για το παιδί. Ειδικότερα, για να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο, προτείνουμε:
1.    Να δημιουργήσουμε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου στο υπνοδωμάτιο του παιδιού: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ησυχία και τη σωστή θερμοκρασία του χώρου, να φωτίσουμε τον χώρο με αμυδρό φως, να στρώσουμε το κρεβάτι με μαλακά σεντόνια ή κουβέρτες, να τοποθετήσουμε στο κρεβάτι τον αγκαλίτσα ή το αγαπημένο κουκλάκι του παιδιού και λίγο πριν το καληνυχτίσουμε, να του τραγουδίσουμε ένα νανούρισμα, να του διηγηθούμε μια χαρούμενη ιστορία ή να του διαβάσουμε ένα απλό ευχάριστο παραμύθι.

2.    Δημιουργούμε συγκεκριμένες ρουτίνες ύπνου κατά την είσοδό μας στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, τις οποίες εφαρμόζουμε καθημερινά κατά την φάση της προετοιμασίας του βραδινού ύπνου (ευχάριστο τραγούδι, νανούρισμα ή παραμύθι, χαλαρωτική μουσική, ζεστή αγκαλιά - φιλί).

3.    Φροντίζουμε ώστε το δωμάτιο του παιδιού να μην διαθέτει τηλεόραση ή υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να τού προκαλέσει νευρικότητα και αϋπνία.

4.    Ζητάμε τη συνδρομή του συντρόφου μας, καθώς η συνεργασία των δύο γονέων στη φάση της προετοιμασίας του ύπνου κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας στο παιδί.

5.    Αποφεύγουμε να συνηθίζουμε το παιδί να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Τού μαθαίνουμε ότι καθένας κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και φροντίζουμε να επαινούμε διαρκώς το κρεβάτι του. 

6.    Μεριμνούμε ώστε το παιδί να μην αλλάζει τακτικά περιβάλλον ύπνου, ιδίως έως τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. 
 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review