Διπλό κρεβάτι για τρεις (;)

Πολλοί γονείς διαπιστώνουν στην καθημερινότητα ότι το μωρό που κλαίει απαρηγόρητα, αν και είναι χορτάτο και φοράει στεγνή πάνα, ηρεμεί αυτόματα μόλις το τοποθετήσουν στο διπλό κρεβάτι ακριβώς δίπλα τους. Πόσο αποδεκτή είναι όμως αυτή η τακτική; Οι γνώμες των επιστημόνων διίστανται αναφορικά με το εάν θα πρέπει οι γονείς να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους ή σε χωριστό κρεβάτι από αυτά. Για τον λόγο αυτόν έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις ιδίως αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου του μωρού στο ίδιο κρεβάτι μαζί με τον γονέα.
Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα του ύπνου γονέων και μωρού στο ίδιο κρεβάτι συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1.    Το μωρό και οι γονείς κοιμούνται με ικανοποίηση. Το μωρό νιώθει τη θαλπωρή και την ασφάλεια της παρουσίας των γονιών του, ενώ και οι γονείς νιώθουν ικανοποιημένοι αγγίζοντας το σώμα του μωρού τους.

2.    Ενισχύονται οι συναισθηματικοί δεσμοί μωρού – γονέων. Το μωρό νιώθει ότι οι γονείς του είναι συνεχώς διαθέσιμοι για εκείνο και το περιβάλλουν με αγάπη και αφοσίωση. Έτσι οικοδομείται από πολύ μικρή ηλικία μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. 

3.    Διευκολύνεται ο θηλασμός. Οι μητέρες πολύ συχνά αποφασίζουν να θηλάσουν το μωρό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τους είναι πιο εύκολο να το σηκώσουν από δίπλα τους, μόλις εκείνο κλάψει.

4.    Οι γονείς ανταποκρίνονται πιο άμεσα στις ανάγκες του μωρού. Αντιδρούν γρήγορα όταν το μωρό δεν είναι σκεπασμένο, όταν έχει πυρετό, όταν έχει βραχεί ή λερωθεί η πάνα του, ενώ αποφεύγεται η πλήρης αφύπνιση του μωρού λόγω των αναπόφευκτων μετακινήσεων των γονέων στον χώρο όπου βρίσκεται η κούνια του.

5.    Ελέγχεται αποτελεσματικότερα το κλάμα του μωρού. Η ησυχία δεν διαταράσσεται, ιδίως όταν κοιμούνται στο ίδιο σπίτι κι άλλα παιδιά, αφού το κλάμα του μωρού διαρκεί λίγη ώρα (μέχρι να το σηκώσει γρήγορα η μαμά) και δεν παρατείνεται η έντασή του.

6.    Περιορίζεται η ανησυχία των γονέων που πηγάζει από τον φόβο του τραυματισμού του μωρού, της πιθανής ασφυξίας λόγω των σκεπασμάτων, των εμετών, ακόμα και του Σύνδρομου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS).

Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα του ύπνου γονέων και μωρού στο ίδιο κρεβάτι είναι τα εξής:

1.    Τα μωρά διατρέχουν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, με κυριότερο την ασφυξία του μωρού, λόγω του ότι είναι δυνατό να παγιδευτεί ανάμεσα στα σώματα των γονιών του ή ανάμεσα στα κοινά σκεπάσματα και μαξιλάρια (ενδεχόμενα πιθανά βάσει ερευνών της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ) όσο και της CPSC).

2.    Παρατηρείται η τακτική αφύπνιση των μωρών λόγω της αφύπνισης των γονέων που ξυπνούν για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα. Έτσι διαταράσσεται ο ύπνος των βρεφών.

3.    Διαταράσσεται ο ύπνος και των γονέων, λόγω των κινήσεων του μωρού κατά τη διάρκεια της νύκτας ή λόγω της ανησυχίας μήπως το μωρό έχει εγκλωβιστεί άθελά τους σε κάποιο χώρο του  κρεβατιού ή μήπως έχει πέσει στο πάτωμα.

4.    Το ωράριο ύπνου του μωρού επηρεάζει αυτό των γονέων και το αντίστροφο. Πολλοί γονείς είτε κοιμούνται την ώρα που κοιμούνται και τα μωρά, είτε τα αποκοιμίζουν στην καλαθούνα ή το πορτ – μπεμπέ έως ότου πάνε όλοι για ύπνο στο διπλό κρεβάτι.

5.    Τα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς του, όταν μελλοντικά χρειαστεί να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο ή όταν υπάρχει ανάγκη να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι (π.χ. της γιαγιάς, της νταντάς).

6.    Χάνεται ο αυθορμητισμός και επηρεάζεται αρνητικά η ερωτική ζωή των δύο συζύγων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίση το ζευγάρι και στην ανάπτυξη αρνητικών σκέψεων εις βάρος του παιδιού.

7.    Επιβάλλεται οι καπνίζοντες γονείς ή οι γονείς που καταναλώνουν αλκοόλ να το αποφεύγουν για δύο τουλάχιστον ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Διαφορετικά, οι τοξίνες θα αναπνέει το μωρό είναι δυνατό να του προκαλέσουν δύσπνοια.

8.    Το στρώμα του κρεβατιού των γονέων θα πρέπει απαραιτήτως να μην είναι μαλακό, αλλά ημίσκληρο και σταθερό, αφού το μωρό απαγορεύεται να ξαπλώνει σε μαλακή επιφάνεια.

9.    Τα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς του, όταν μελλοντικά χρειαστεί να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο ή όταν υπάρχει ανάγκη να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι (π.χ. της γιαγιάς, της νταντάς).

10.    Το παιδί που έχει συνηθίσει από τη βρεφική ηλικία να κοιμάται μόνο του είναι περισσότερο ικανό να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους γονείς του στο μέλλον και να οικοδομήσει χωρίς άγχος τη δική του ταυτότητα και αυτοεικόνα.

 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review