Η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου στη νηπιακή και παιδική ηλικία

Οι επιστήμονες χωρίζουν τις διαταραχές του ύπνου σε δύο κατηγορίες, στις διαταραχές που συνδέονται με την αφύπνιση και την εναλλαγή των σταδίων του ύπνου και ονομάζονται παραϋπνίες, και στις διαταραχές που συνδέονται με την έναρξη του ύπνου και τη διατήρηση του και ονομάζονται αϋπνίες. Και στις δύο κατηγορίες διαταραχών ύπνου, προτείνονται οι ακόλουθες λύσεις:
1.    Αν το παιδί δεν έχει σταθερό ωράριο ύπνου, εφαρμόζουμε ένα σταθερό πρόγραμμα όσον αφορά τον καθημερινό ύπνο του που είναι σκόπιμο να διεξάγεται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον συντροφιά όλη τη νύκτα με το αγαπημένο του κουκλάκι. Τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται σε συγκεκριμένες ώρες βάσει ενός προγράμματος, από το οποίο οι γονείς δεν θα παρεκκλίνουν. Αν για κάποιους σοβαρούς λόγους χρειαστεί να μην τηρηθεί το πρόγραμμα ύπνου των παιδιών, αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί πάνω από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

2.    Αν το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ,

•    καθιερώνουμε ρουτίνες ύπνου διάρκειας 30 λεπτών, δηλαδή μια ακολουθία συγκεκριμένων ενεργειών πριν από τον ύπνο, όπως είναι η ανάγνωση παραμυθιού, η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής, ένα γλυκό φιλί, προκειμένου το παιδί όχι να κοιμηθεί πιο γρήγορα και παράλληλα να συνδέσει τον ύπνο με κάτι ευχάριστο. Οι διαζευγμένοι γονείς που ζουν σε διαφορετικά σπίτια, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προσφέρουν παρόμοιες συνθήκες ύπνου στο πρόγραμμα των παιδιών•    παρέχουμε τη δυνατότητα επιλογών στο παιδί. Για να περιορίσουμε τις εντάσεις που σχετίζονται με τον βραδινό του ύπνο, δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο παραμύθι θέλει να ακούσει ή ποιο ζευγάρι πιτζάμες θέλει να φορέσει. Συνήθως τού παρέχουμε δύο εναλλακτικές προτάσεις, με τις οποίες εμείς είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Επιπλέον, προσέχουμε τη διατύπωση των ερωτημάτων που απευθύνουμε στο παιδί. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να ρωτήσουμε: «Θα προτιμούσες να πάμε για ύπνο τώρα;», επειδή κινδυνεύουμε να εισπράξουμε αρνητική απάντηση από μέρους του παιδιού.  Έτσι, επιλέγουμε να ρωτήσουμε «Θα προτιμούσες να πάμε για ύπνο τώρα ή σε πέντε λεπτά;» Τέλος, κρίνεται αποτελεσματικό να εφαρμόζουμε ένα σύστημα ανταμοιβής. Κάθε βράδυ που το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο στην ώρα του, παίρνει από ένα αυτοκόλλητο με τον αγαπημένο του ήρωα. Μετά από επτά αυτοκόλλητα, δίνουμε στο παιδί ένα βραβείο, φροντίζοντας όμως να μην πρόκειται για υλικό αγαθό.

3.    Αν το παιδί έχει συνηθίσει να κοιμάται με δυσκολία πολύ αργά το βράδυ, φροντίζουμε να μεταθέτουμε την ώρα του βραδινού ύπνου ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε εβδομάδα, προκειμένου να φθάσουμε συν τω χρόνω στην επιθυμητή ώρα του βραδινού ύπνου του παιδιού.

4.    Αν το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα νυκτερινού εφιάλτη, ή ενύπνιων τρόμων, είναι χρήσιμο να μεριμνούμε, ως γονείς, ώστε να ελαττωθεί το άγχος των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης εφαρμόζουμε την προγραμματισμένη αφύπνιση λίγο πριν από την ώρα που τα παιδιά συνήθως ξυπνούν μέσα στη νύκτα. Επιπλέον μεριμνούμε ώστε να περιορίσουμε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων  και να μην παίρνουμε το παιδί στο κρεβάτι μας. Θα πρέπει να μην λησμονούμε ότι δεν μαλώνουμε το παιδί, αλλά φροντίζουμε να το καθησυχάζουμε μετά από την εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

5.    Αν το παιδί υπνοβατεί, προτείνεται να περιορίσουμε τη σωματική δραστηριότητα στην οποία αυτό υποβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και να έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα ασφαλείας, όπως να έχουμε μαζέψει παιχνίδια ή έπιπλα από τα ο δωμάτιό του, ώστε να μην χτυπήσει. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, είναι καλό να του μιλήσουμε ήρεμα, να αποφύγουμε τις ερωτήσεις, να μην το ξυπνήσουμε και να το οδηγήσουμε ξανά στο κρεβάτι του. Την επόμενη ημέρα, αποφεύγουμε να αναφερθούμε στο συμβάν.

6.    Αν το παιδί ξυπνάει πολλές φορές και έρχεται στο δωμάτιο των γονιών, θα πρέπει να οδηγείται από τη μαμά ή τον μπαμπά, μέσα σε κλίμα ηρεμίας, ξανά στο δωμάτιό του.

7.    Αν το παιδί έχει μόλις μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό και ως εκ τούτου βρέχει το εσώρουχό του κατά τη διάρκεια της νύκτας, καλό θα ήταν να του φοράμε πάνα κατά τη διάρκεια της νύκτας έως ότου βεβαιωθούμε ότι η πάνα παραμένει στεγνή έως το επόμενο πρωί. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται να χρησιμοποιούμε απορροφητικό κάλυμμα στο στρώμα του κρεβατιού του παιδιού.

8.    Αν το παιδί έχει συνηθίσει να σηκώνεται τη νύκτα για να ουρήσει, φροντίζουμε να του δίνουμε το βραδινό γεύμα αργά το απόγευμα και το γάλα του μία τουλάχιστον ώρα πριν από τον ύπνο. Επίσης αποφεύγουμε να του δίνουμε πολλά υγρά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, ενώ συνηθίζουμε να το οδηγούμε στην τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθεί. Αποτελεσματικό είναι να ξυπνάμε το παιδί λίγο πριν από την ώρα που συνήθως εκείνο ξυπνάει για να ουρήσει και να το οδηγούμε μισοκοιμισμένο στην τουαλέτα και έπειτα στο κρεβάτι του.

9.    Αν το παιδί ροχαλίζει ή αντιμετωπίζει προβλήματα άπνοιας, είναι σωστό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό γιατρό - ωτορινολαρυγγολόγο. Επίσης προτείνεται να τοποθετήσουμε στο κρεβάτι του παιδιού ένα μαξιλάρι που θα επιτρέψει στο κεφάλι του να είναι ελαφρά ανασηκωμένο. Ακολούθως φροντίζουμε ώστε να απομακρύνουμε από το υπνοδωμάτιό του λούτρινα κουκλάκια ή χαλιά που ενοχοποιούνται για πρόκληση αλλεργιών. Τέλος, αν το παιδί που ροχαλίζει είναι υπέρβαρο, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε διαιτολόγο, προκειμένου να ρυθμιστεί το βάρος του παιδιού.  

10.    Λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας (μαζέψτε τα παιχνίδια ή τα ασταθή έπιπλα από το δωμάτιό του), για να αποφύγετε τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review